Vse informacije o izvajanju Evropske kohezijske politike 2014-2020 v Republiki Sloveniji najdete na spletni strani www.eu-skladi.si.

V Vrtcu Tolmin veliko pozornost posvečamo zdravi prehrani in poskušamo v čim večji meri zagotavljati živila lokalnega izvora. Tudi z doseganjem predpisane količine živil iz shem kakovosti in ekoloških živil nimamo težav, pri čemer dajemo prednost kratkim oskrbovalnim verigam (prednost dajemo živilom slovenskih pridelovalcev pred živili iz uvoza). Žal pa se kljub vsemu zgodi, da gre kaj narobe. Tako smo bili v petek, 27. oktobra, pozno popoldne obveščeni, da je v korenju, ki nam ga je 4. oktobra 2023 dobavila Kmetijska zadruga Cerklje, presežena vrednost kadmija in je zato korenje treba umakniti iz prometa. V ponedeljek, 30. oktobra, smo dobili poziv, da poročamo o spornem živilu tudi pristojnemu inšpektoratu. Po skrbnem pregledu dobavnic smo ugotovili, da nam je KZ Cerklje dobavila 3 kilograme spornega korenja, ki smo ga, žal, že porabili. Sreča v nesreči je bila, da je šlo za manjšo količino spornega korenja. Preverili smo, da v naslednji dobavi KZ Cerklje ni bilo spornega živila, vendar smo se kljub temu odločili, da ga zaradi varnosti vrnemo.

Na spodnjih povezavah si lahko preberete obvestilo Uprave RS za zdravo hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o odpoklicu korenja:

https://www.gov.si/novice/2023-10-27-odpoklic-korenja-zaradi-ugotovljene-vsebnosti-kadmija-posodobljena-informacija-136774/

in obvestilo NIJZ o kadmiju:

Kadmij v živilih

 

Martina Kenda, ravnateljica

Zapri